RMMICT@FACEBOOK

Isnin, Julai 26, 2010

Perisian Untuk Mengedit Gambar

Terdapat banyak perisian di pasaran yang boleh digunakan bagi mengedit sesuatu gambar. Untuk profesional sudah Adobe Photoshop menjadi pilihan. Tetapi bagaimana pula untuk mereka yang tidak pandai menggunakannya atau tidak rajin mempelajarinya, tetapi mahu gambar mereka kelihatan lain dan menarik. Terdapat beberapa perisian mengedit gambar yang tidak perlukan kemahiran tinggi menggunakannya.

Kesemua perisian ini mudah digunakan dengan arahan mengedit yang telah jelas disediakan.

1. Adobe Lightroom


 (SINI) untuk download


2. Dynamic Photo HDR


(SINI) untuk download

3. Photo Brush

(SINI) untuk download

4. Real Draw Pro


5. Dynamic Auto Painter

(SINI) untuk download

Saya telah mencuba kesemuanya. Pada pendapat saya, adobe lightroom paling mudah, dynamic photo dan photo brush agak biasa. Real draw menarik tetapi perlukan sedikit kemahiran manakala Dynamic Auto Printer amat menarik cuma ia mengambil masa menunggu perisian ini mengedit gambar kerana ianya secara automatik. Mungkin ada cara mempercepatkannya. Sesiapa pernah guna perisian-perisian ini mungkin boleh berkongsi pengalaman menggunakannya.

0 comments :

Kata-kata Bermakna


"Inovation has nothing to do with how many R&D dollars you have. It's not about money. It's about the people you have, how you're led, and how much you get it....It's rare that you see an artist in his 30s or 40s able to really contribute something amazing- Steve Jobs"..."If you born poor, it’not your mistake. But if you die poor, it’s your mistake....I don't know' has become 'I don't know yet....Your most unhappy customers are your greatest source of learning - Bill Gates"