RMMICT@FACEBOOK

Ahad, Mei 06, 2012

Google Drive

Google kini menawarkan aplikasi terkininya Google Drive. Apa itu Google Drive ? Google Drive adalah perkhidmatan storan awan (cloud) yang membolehkan anda menyimpan dokumen , foto dan sebagainya. Menggunakan google drive membolehkan fail pada pc atau laptop anda terus boleh di synchronize dan disimpan terus dalam google drive. Maknanya anda boleh mencapai fail-fail anda di mana sahaja walaupun anda tidak laptop. Apa yang perlu dilakukan anda  anda hanya perlu memilih fail atau apa sahaja yang ingin di synchronize dengan google drive kerana google drive menawarkan secara percuma storan sehingga 5GB. APA yang ANDA perlu TAHU bagi yang BELUM TAHU , google drive terbina dalam GOOGLE DOC. Jika anda membuka gmail anda, pada Bar atas (lihat gambar bawah) biasa terdapat DOCUMENT namun setelah anda menggunakan Google drive, perkataan Document bertukar kepada Drive..


Melihat perkara ini ia seperti picasa, synch foto pada pc terus ke web album picasa web. Pastinya ramai mengatakan sebelum ini google sudah sedia ada storan seperti google apps , google doc dan sebagainya. Maka apa istimewanya google drive ? Mari kita lihat..

1. Download Google Drive ( boleh download di SINI )
2. Setelah anda download dah buat cara instalasi seperti biasa, paparan berikut terpapar

3. Paparan berikut akan terpapar dan klik next


4. Paparan seterusnya akan di paparkan. Bagi makluman, satu folder akan dibina pada desktop anda, anda sebelum itu boleh membuat pilihan di mana anda ingin folder drive ini di simpan sama ada pada C: document atau mana-mana tempat seperti di drive D: dan sebagainya.

Anda kini boleh synchronize fail anda dengan menekan butang  start sync.

5. Tapi Bagaimana ? Di mana pergi nya fail atau bermacam-macam lagi. BAIK, katakan anda tutup paparan di atas.
Pertama pergi pada desktop anda  dan anda akan lihat satu folder dengan nama Google Drive seperti gambar di bawah...
6. Buka folder google drive seperti gambar di bawah... DAN lihat fail word bernama Selangor


7. Anda cuma perlu drag and drop atau copy and paste fail tersebut ke dalam folder drive. Bagi kes ini saya copy and paste8. Buka email anda semula dan klik Drive pada bar anda. Di ulang, perkataan yang tertera sebelum ini adalah Document. Pada gambar di bawah menunjukkan fail yang telah di synchronize tadi..

Apa pendapat anda ? Berguna atau tidak ?  
Ketahui lebih lanjut tentang google drive di


0 comments :

Kata-kata Bermakna


"Inovation has nothing to do with how many R&D dollars you have. It's not about money. It's about the people you have, how you're led, and how much you get it....It's rare that you see an artist in his 30s or 40s able to really contribute something amazing- Steve Jobs"..."If you born poor, it’not your mistake. But if you die poor, it’s your mistake....I don't know' has become 'I don't know yet....Your most unhappy customers are your greatest source of learning - Bill Gates"