RMMICT@FACEBOOK

Isnin, Disember 07, 2009

Google Wave VS Skype

Saya telah terangkan sebelum ini apakah itu google wave. Saya juga telah mempunyai akaun google wave dan telah mencubanya bagi peringkat percubaan. Menggunakannya memerlukan saya untuk mencuba gajet-gajet yang sedia ada dan gajet-gajat tambahan yang ditawarkan. Dalam mencubanya saya membandingkannya dengan SKYPE. Google wave pada saya mempunyai paparan menarik dan sama seperti Skype membenarkan penggunanya berinteraksi secara chatting, bercakap secara video jika mahu. Untuk lebih mudah saya cuba untuk menunjukkan perbezaan dari segi fungsi dalam bentuk jadual.. namun begitu..perbezaan ini merupakan pandangan awal saya sahaja. sila klik pada teruskan membaca di bawah..

Google wave
Perbezaan
Skype
Ada (perlu install )
‘Live’video
Sedia ada
Sedia ada
Chat
Sedia ada
Ada (perlu install)
Games
Tiada
Perlu ‘invite’
Cari kawan
Mudah cari
Tiada
Ikon ‘desktop’
Ada
Ada
Hantar fail
Ada
Ada
Papar gambar
Tiada
Ada(perlu install)
‘vote’
Tiada
Ada beserta gambar (pada antaramuka)
Papar kawan(online)
Ada tapi tiada gambar (pada antaramuka)
Ada (paparan mesra pengguna)
‘group’ perbualan
Ada (kurang mesra pengguna)
Ada
Berbual (live)
Ada
Ada beserta peta (perlu install)
Paparan lokasi pengguna
Ada namun tiada peta
Ada dan mudah (termasuk video dan teks)
Bantuan dan sokongan
Ada namun perlu pandai cari
Ada (perlu bayar)
Panggilan ke telefon bimbit
Ada (perlu bayar)
Ada (boleh ubahsuai seperti google doc)
Perbincangan (paparan teks)
Tiada

 Untuk tambahan, instalasi gajet google wave adalah sangat mudah dilakukan. Adanya ikon pada desktop oleh skype ada perbezaaan ketara kerana kita mudah membuka dan melihat rakan yang ada ditalian. Walaubagaimanapun kemudahan yang sangat banyak diberi oleh google wave ditambah paparan yang sangat menarik memungkinkan penggunaanya yang lebih oleh ramai orang pada masa akan datang. Saya akan terus mengeksplorasi google wave agar dapat mendalami kegunaanya dengan lebih luas dan berkongsi dengan anda semua. Jika ada sesiapa mempunyai google wave boleh la 'invite' saya (sppangsess@gmail.com). Bertemu di pos akan datang berkaitan google wave..InsyaAllah...


2 comments :

Kata-kata Bermakna


"Inovation has nothing to do with how many R&D dollars you have. It's not about money. It's about the people you have, how you're led, and how much you get it....It's rare that you see an artist in his 30s or 40s able to really contribute something amazing- Steve Jobs"..."If you born poor, it’not your mistake. But if you die poor, it’s your mistake....I don't know' has become 'I don't know yet....Your most unhappy customers are your greatest source of learning - Bill Gates"