RMMICT@FACEBOOK

Selasa, Oktober 13, 2009

Belajar Google Doc (Tutorial 2)

Tutorial kali ini menerangkan bagaimana berkongsi fail anda..

Langkah 1
- Buka kembali fail yang telah anda 'upload' kan sebelum ini. Contoh sebelum ini ialah kursus blog..- klik pada butang 'share'


Langkah 2
- Pada paparan di bawah, klik pula 'invite people'


Langkah 3
- Dalam ruangan ini mengandungi 3 bahagian. Anda boleh 'explore; mana-mana bahagian, namun saya akan menunjukkaan pada bahagian 'invite people' sahaja. Lihat bahagian-bahagian yang telah dibulatkan..

- Bulatan No1 adalah ruangan untuk anda menaip email rakan-rakan anda. Bezakan setiap satunya dengan koma seperti berikut: sppangsess@gmail.com, airil@gmail.com, suria@gmail.com
- Bulatan No2 memberi pilihan kepada anda samada ingin membenarkan rakan/pelajar anda untuk edit(ubahsuai) fail yang dihantar atau cuma boleh memaparkan sahaja fail tersebut.
-Bulatan No3 bertujuan memudahkan anda dari melakukan tugas pada bulatan No1. Jika anda telah 'add' rakan anda pada 'contact' maka anda cuma perlu klik pada sesiapa yang ingin anda hantarkan fail anda.

Setelah selesai, anda cuma perlu klik pada butang 'send'...
Tamat tutorial 2... bersambung...

0 comments :

Kata-kata Bermakna


"Inovation has nothing to do with how many R&D dollars you have. It's not about money. It's about the people you have, how you're led, and how much you get it....It's rare that you see an artist in his 30s or 40s able to really contribute something amazing- Steve Jobs"..."If you born poor, it’not your mistake. But if you die poor, it’s your mistake....I don't know' has become 'I don't know yet....Your most unhappy customers are your greatest source of learning - Bill Gates"